"Urenregistratie bijhouden"

Ondernemerstips van Administratiekantoor Centiem in Dronten

Urenregistratie

Om in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale voordelen adviseer ik om een urenregistratie bij te houden.

Houdt een urenregistratie bij (bijvoorbeeld in spreadsheet-programma als Microsoft Excel) van alle zakelijk gemaakt uren. Bij een eventuele inspectie van de Belastingdienst moet u kunnen aantonen dat u daadwerkelijk aan het urencriterium hebt voldaan. De informatie moet zoveel mogelijk toetsbaar zijn, bijvoorbeeld aan de hand van treinkaartjes, (e-mail)correspondentie of facturen. Een urenregistratie die te algemeen en te globaal is, voldoet niet als bewijsmateriaal. Er moet een relatie gelegd kunnen worden tussen de genoteerde uren en de daarmee samenhangende werkzaamheden.

Urencriterium

Per kalenderjaar moet u minimaal 1.225 uur (gemiddeld 24 uur per week) werkzaamheden verrichten voor uw bedrijf. Ook als u later in het jaar begint moet u nog steeds aan het minimaal vereiste aantal uren van 1.225 zien te komen om te bepalen of u lang genoeg als ondernemer actief bent geweest om in aanmerking te komen voor bepaalde fiscale voordelen (aftrekmogelijkheden). Daarnaast moet u meer dan 50% van uw totale arbeidstijd besteden aan uw onderneming.

Alle directe en indirecte werkzaamheden die u verricht in het belang van uw bedrijf vallen onder het urencriterium. Of deze werkzaamheden vanuit ondernemersoogpunt verstandig zijn, is daarbij niet van belang. Ook niet of ze productief zijn, of improductief. U bepaalt zelf hoe u uw bedrijf runt, de Belastingdienst mag niet op de stoel van de ondernemer gaan zitten. Voorbeelden van werkzaamheden zijn voorbereiding op een opdracht; uitvoering en reizen van en naar de opdrachtgever, maar ook woon-werkverkeer, administratie (boekhouding, facturen schrijven, rekeningen betalen), acquisitie (contact met potentiële en bestaande klanten, opdrachten binnenhalen, adverteren), scholing (cursussen of opleiding volgen, vakliteratuur bijhouden) en werkruimte (onderhouden van pc's, kantoor opruimen).

Een voorbeeldbestand is hier te downloaden.

Contact

Administratiekantoor Centiem
André Idzinga
De Dieze 34e
8253 PS  Dronten

0321 - 380 070
formulier
www.centiem.nl

Terugbelverzoek achterlaten Vrijblijvende afspraak maken